Kampioensclubmatch VIJHN 2018

Het was weer zover, de jaarlijkse kampioensclubmatch van de VIJHN afgelopen zondag 17 juni! En ook dit jaar heeft Linda foto’s gemaakt, die te zien zijn op de website van de vereniging, facebook, en hieronder.

We hebben zelf niet mee gedaan met één van onze honden, maar hebben wel weer heerlijk kunnen knuffelen met Lotta en Askur (de twee eerstgeborene) uit het nest van Elska en Eskil. Beide hebben in de Jongehondenklasse een ZG gescoord. 

Lotta Elskadóttir Sældarlífs
23 maanden oud
Teven Jongehondenklasse
Zeer goed 1
Askur Eskilsson Sældarlífs
23 maanden oud
Reuen Jongehondenklasse
Zeer goed 2

 

Maar er was nog meer directe familie! De vader en een broer van Vík namen deel aan de clubmatch en scoorden beiden een Uitmuntend! 

Rúnar frá Idunn
6 jaar oud
Reuen Kampioensklasse
Uitmuntend 2
Ásti Norasson frá Idunn
21 maanden oud
Reuen Jongehondenklasse
Uitmuntend 1

 

Hieronder foto’s van alle deelnemers, de Juniorhandling en een aantal sfeerfoto’s.

Wintersport 2018

Waarschijnlijk de vakantie waar we alle vijf het meest van genieten, wintersport in Valtho!
Zodra de honden het witte spul aanraken worden ze he-le-maal wild. En het lag overal! Er was dit jaar erg veel sneeuw gevallen en ook tijdens ons verblijf viel er nog een dikke laag.
Het appartement lag erg gunstig, we konden er direct naar terug skiën én er lag een wandelroute naast.  De paar uurtjes dat iedereen skiën was, bleven de honden in het appartement. Voor Vík nemen we de bench mee, de dames liggen op een plaid op bed. En de rest van de dag zijn ze overal bij, heerlijk wandelen en spelen in de sneeuw of relaxen in het appartement. We hebben allemaal zichtbaar genoten!

Vík’s eerste hondenshow

Vanochtend hebben we met Vík deelgenomen aan zijn allereerste hondenshow, Dogshow Bleiswijk. Wat een chaos was dat… we hebben heel wat meters afgelegd om Vík in beweging te houden. Al wandelend kon hij zijn spanning namelijk kwijt, stil zitten naast de ring was geen succes in de herrie die geproduceerd werd door ontzettend veel mensen en honden samen in een hal/kas.  Maar na 1,5 uur waren we aan de beurt en trotseerden Coen en Vík ring nummer 14. Keurmeester: Marianne Holmli uit Noorwegen.

Vík had één tegenstander in de Jeugdklasse reuen – of eigenlijk überhaupt bij de reuen, want verder waren geen reuen ingeschreven – Uti (Midas) van Rogici . Beiden kregen een Uitmuntend en de keurmeester besloot dat Vík de eerste prijs verdiend had.  Hij werd daardoor ook gelijk tot Beste Reu vernoemd en dus heeft hij zijn eerste CAC te pakken! 

Naast Vík en Midas deden drie IJslandse dames mee aan de show, alle drie in een andere klasse. Als eerste van de teven was Yaya van Rogici aan de beurt in de jeugdklasse, ze kreeg een Uitmuntend. Hrafna-Fjola frá Dyrgjadottir deed mee in de tussenklasse en scoorde ook een Uitmuntend. Tot slot Líf Lukkudóttir frá Olafsfjördur in de open klasse, zij kreeg een Zeer Goed.
Yaya van Rogici werd Beste Teef en BOB.

Vík Norasson frá Idunn – Uitmuntend 1, Beste Reu

Uti van Rogici – Uitmuntend 2

Yaya van Rogici – Uitmuntend 1, Beste Teef, BOB

Hrafna-Fjola frá Dyrgjadottir – Uitmuntend 1

Líf Lukkudóttir frá Olafsfjördur – Zeer Goed 1

Kampioensclubmatch VIJHN 2017

Gisteren vond de jaarlijkse kampioensclubmatch van de VIJHN weer plaatst in Hoenderloo. 42 honden stonden ingeschreven, uiteindelijk hebben 37 honden deelgenomen op de zonnige, warme, maar heel gezellige dag. 

Coen heeft deelgenomen met Elska, ze was de allerlaatste IJslander die bij keurmeester Wilma Roem gekeurd werd, maar het heeft een prachtig resultaat opgeleverd. Elska heeft de eerste plaats bij de teven open klasse gewonnen én is beste teef geworden!
Voor BOB moest Elska tegen Rúnar frá Idunn – de vader van Vík – wat ze helaas niet gewonnen heeft. Maar wij zijn echt onwijs trots op blij met het behalen van Beste teef met concurrentie van 12 andere teven!

Elska Uitmuntend 1 Teven Open klasse
Beste teef: 1ste plaats Elska Disadóttir frá Fuglatorgi
2e plaats Hrafna-Fjóla frá Dyrgjadóttir
Rúnar en Elska voor BOB
Rúnar frá Idunn BOB + Clubwinnaar 2017 – Elska Disadóttir frá Fuglatorgi Beste teef

 

Kappi en Lotta uit het nest van Elska en Eskil hebben ook deelgenomen. Wat was het ontzettend leuk en spannend om honden uit eigen fok te zien deelnemen en we zijn SUPER trots op de resultaten. Kappi heeft de 2e plek gekregen met een Uitmuntend score, Lotta is ook 2e geworden met een Zeer goed. Beiden waren ingeschreven in de jeugdklasse.

Kappi Eskilsson Sældarlífs
11 maanden oud
Reuen Jeugdklasse
Uitmuntend 2
Lotta Elskadóttir Sældarlífs
11 maanden oud
Teven Jeugdklasse
Zeer goed 2
Elska Disadóttir frá Fuglatorgi
4 jaar oud
Teven Open klasse
Uitmuntend 1 + Beste teef

 

Alle andere deelnemers staan ook op de foto, die je hieronder – en op de website van de VIJHN – kunt bekijken. Daarnaast heb ik nog een paar impressiefoto’s gemaakt.

Wij genieten nog even na. Ben jij er volgend jaar ook bij? 🙂

Toekomst van de IJslandse Hond

Op 21 mei geef ik in samenwerking met de Vereniging de IJslandse Hond in Nederland een workshop over de genetische diversiteit in de populatie van de IJslandse Hond. Al 2 jaar zijn wij bezig om deze informatie te verkrijgen en te onderzoeken hoe dit zit bij de IJslandse Hond en zijn daarom erg enthousiast over deze workshop. De informatie die op deze dag gegeven gaat worden gaat onze kijk op het fokken erg veranderen. Wij kunnen nu van elke hond in de wereld de inteelt over alle generaties berekenen en kunnen aan de hand van de Mean Kinship zien hoe deze hond verwant is aan de gehele populatie. Door deze gegevens kan je veel beter ouderdieren selecteren en kan je ook de genetische diversiteit in de populatie verhogen. Het verhogen van de genetische diversiteit is erg belangrijk om het ras gezond en vitaal te houden. Hoe minder diversiteit er is hoe meer honden verwant zijn. Wanneer honden meer verwant zijn is de kan op het ontstaan van nieuwe erfelijke ziektes veel groter en neemt hiernaast ook de algemenen vitaliteit van het ras af. Onder de vitaliteit bedoel ik hoe oud de dieren worden en hoeveel pups ze krijgen bij het afnemen van de vitaliteit zie je ook dat honden sneller ziek worden en de kans op kankers wordt vergroot.

Ik hoop dat veel vooral fokkers en dekreu eigenaren het belang van deze informatie inzien en naar deze workshop komen om samen te werken aan een betere toekomst voor de IJslandse Hond.

Klik op de onderstaande foto om naar het evenement te gaan op Facebook voor meer informatie.

Voor meer informatie over genetische diversiteit hebben we ondertussen stukken geschreven op onze website. Deze kan je vinden in het linker menu onder het kopje genetische diversiteit.

 

Val Thorens 2017

Wintersport met de honden, we kunnen het iedereen aanraden! ’s Ochtends skiën, lunchen op de piste met de hele groep, daarna terug naar de dames in het appartement om ’s middags een heerlijke sneeuwwandeling te maken. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je honden goed alleen kunnen zijn als je (hele gezelschap) wilt kunnen skiën of snowboarden, maar anders zou een hele dag wandelen met de honden ook niet verkeerd zijn! En als je klaar bent met de sportieve activiteiten, zijn ze op alle terrassen welkom. Ook hebben we geen enkele winkel gehad waar we niet naar binnen mochten met onze dames. 

We hebben genoten, zowel van de gezelligheid met de groep als van de aanwezigheid van onze dames en het plezier in de sneeuw. En wat doen ze het makkelijk: de steile stukken met sneeuw waar wij flink in wegzakken zijn voor hen geen enkel probleem!
En voor wie zich afvraagt waar onze kerel gebleven was: die heeft een weekje het huis van Linda’s ouders onveilig gemaakt 🙂 

Nestreünie Elska x Eskil

Afgelopen zondag hadden we de eerste nestreünie van ons eerste nest. Alle zeven nakomelingen én Elska en Eskil waren aanwezig, waar wij heel dankbaar voor zijn. Het was heerlijk om het hele stel weer bij elkaar te hebben, te zien dat het goed met hen gaat en ze goed binnen de gezinnen passen. Wij zijn super trots!!

Naast het kletsen, ervaringen uitwisselen en genieten van al het lekkers dat iedereen had meegenomen, mochten de honden allemaal weer snuffelen bij de schapen. Hun eerste ervaring met schapen was toen ze 7 weken oud waren, één voor één mochten ze toen even snuffelen op veilige afstand buiten de pen. Tja, dan houd je het de tweede keer niet bij snuffelen natuurlijk! Eerst lieten Elska, Ylfa en Eskil zien hoe een IJslandse Hond werkt met de schapen. Voor de begeleiders ook fijn, omdat ze daardoor meerdere momenten hadden om even te kijken wat zij zouden moeten doen. En daar gingen ze dan hoor, Kappi eerst, gevolgd door Askur, Æska, Baldur, Elja, Lotta en (Álf)Kona. Prachtig om te zien dat het instinct “aan” ging en sommigen zelfs al konden oefenen met op 12 uur lopen. Natuurlijk wel maar een korte snuffeltijd, want de lijfjes moeten nog even rustig aan doen!

We hebben genoten en we kijken uit naar de volgende nestreünie!!

Daar gaan ze…

Het is zover, ze zijn 8 weken oud. Morgen gaan de eerste twee al naar hun nieuwe huisjes. Een heel dubbel gevoel! Ze zullen genieten bij hun nieuwe begeleiders, de volle aandacht krijgen, écht passende begeleiding en socialisatie en allemaal leuke, nieuwe uitdagingen. Bij ons zal het opeens heel leeg zijn, we zullen niet meer bedolven worden onder puppen zodra je uit bed komt of thuis komt, of gewoon op een random moment op de dag. Altijd wel eentje die heerlijk op schoot wil. En het zien van die enorme groei die ze doormaken, zowel fysiek als mentaal, de verschillen ervaren tussen de karaktertjes en het intense spelen dat ze met elkaar en met Elska en Ylfa doen. En natuurlijk het op pad gaan met ze en SUPER trots zijn om hoe goed ze dat doen, hoe heerlijk ondernemend ze zijn en daarom overal op af gaan om te onderzoeken. Gelukkig blijft er eentje nog een weekje langer dan de rest, waardoor we even langzaam kunnen afkicken.

Foto’s van de laatste dagen van de puppen zullen we toevoegen aan de pagina van week 8 van Elska x Eskil.

Lieve Lotta, de allereerste die geboren werd, ons fotomodelletje door de heerlijke blik waarmee je ons langdurig kunt aankijken ♥

s Pup 1 Lotta 8 weken oud

Lieve Askur, de allereerste man die bij onze kennel geboren is, de kindervriend ♥

s Pup 2 Askur 8 weken oud

Lieve Álfkona, ons elfje dat er altijd schattig uit ziet, de gefocuste observeerster ♥

s Pup 3 Álfkona 8 weken oud

Lieve Baldur, de grootste van het stel, ons knuffelbeertje, elke dag komt hij uitgebreid op schoot liggen ♥

s Pup 4 Baldur 8 weken oud

Lieve Elja, de meest ondernemende van de dames, heerlijk zelfverzekerd en oh wat ben je mooi (en vies, hihi)! ♥

s Pup 5 Elja 8 weken oud

Lieve Kappi, de pup die het vaakst is weten te ontsnappen, die zelfs meerdere keren op de ren heeft gebalanceerd in de laatste dagen, nog nét op tijd konden we je steeds pakken, ons rode bolletje ♥

s Pup 6 Kappi 8 weken oud

Lieve Æska, ons altijd vrolijke dametje met de Elska-blik, waar de oren vaak niet zichtbaar van zijn ondanks dat ze al mooi staan, gewoon omdat ze zo veel van knuffelen houdt ♥

s Pup 7 Æska 8 weken oud

We hopen jullie heel vaak te kunnen zien, knuffelen en volgen, horen en zien hoe het met jullie gaat en hopelijk ook veel foto’s kunnen plaatsen op onze website om te laten zien hoe knap jullie zijn ♥ 

Week 8

De laatste week met alle zeven is ingegaan. De karakterverschillen zijn duidelijk, de puppytesten zijn gedaan en de nieuwe begeleiders maken zich klaar om binnenkort hun nieuwe maatje op te halen. Aan dat laatste moeten we nog even niet denken, want wat zullen we ze missen! Je merkt dat je toch een intense band hebt opgebouwd, ondanks dat het slechts een “paar” weken zijn. Na de entingen zijn we er al meerdere keren met ze op uit geweest, hen de wereld laten ontdekken vanuit de Doggyride, maar ook individueel mini stukjes aan de lijn. De speelmomenten worden langer en wilder, daarentegen zijn de slaapmomenten ook langer, waardoor we zowaar al een paar dagen door de wekker zijn wakker geworden i.p.v. door het jonge spul. Als we thuiskomen uit werk moeten we goed opletten waar we lopen, standaard hebben we dan een zwerm puppen om ons heen, net zo lang tot elke pup uitgebreid geaaid en geknuffeld is, daarna gaan ze verder spelen met elkaar. Onze heerlijke bolletjes <3

Individuele foto’s van de puppen 7 weken oud en overige foto’s:

Naar Elska x Eskil