Genetische Diversiteit

Bij de IJslandse Hond is al lang onder de fokkers bekend dat het behouden van genetische diversiteit in het ras erg belangrijk is voor het voortbestaan van het ras. Gebrek aan genetische diversiteit zorgt voor veel gezondheidsproblemen, je kan hier meer over lezen op de pagina “Wat is genetische diversiteit?“.

Zoals je ook kan lezen in ons stukje over de geschiedenis van de IJslandse Hond is er in 1999 een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd door Pieter Oliehoek over de genetische diversiteit binnen de IJslandse Hond. Dankzij dit onderzoek zijn er genetisch belangrijke lijnen gevonden en hebben fokkers geprobeerd om te fokken met honden die afstammen van deze lijnen. Met een aantal familiegroepen is dit goed gebeurd, bij andere familie groepen helaas minder. In maart 2015 ben ik naar een educatieve middag geweest voor fokkers waar ook Pieter Oliehoek sprak over de noodzaak van het behouden van de genetische diversiteit en hoe je deze kunt behouden. Na met hem gesproken te hebben over de situatie binnen de IJslandse Hond heb ik besloten om zijn werk weer op te pakken en opnieuw in kaart te brengen hoe het er voor staat binnen het ras met betrekking tot de genetische diversiteit.

Het is bij het behouden van de genetische diversiteit erg belangrijk dat je dit goed up-to-date houdt. Door de inzet van fokprogramma’s worden honden in de loop der jaren in meer of mindere mate belangrijk. Omdat het onderzoek van Pieter in 1999 ging over de populatie tot 1997 was dit niet meer up-to-date voor onze populatie is 2015. 

Stap 1 voor het in beeld brengen van de genetische diversiteit binnen een ras is het stamboek compleet hebben voor alle honden die ooit geboren, startend bij de founders.

Stap 2 is zorgen dat alle fouten uit de database gehaald worden, zoals het verwijderen van dubbele honden en het aanvullen van ontbrekende ouderdieren.

Als laatste stap moet je juiste software vinden waarmee je de berekeningen kan doen. Dit is niet gemakkelijk, omdat veel software hierover geschreven is voor dierentuinen voor fokprogramma’s bij bedreigde diersoorten met een relatief kleine populatie.

Sinds 2017 hebben we een aantal workshops verzorgd over genetische diversiteit, waarbij naast de theorie over genetische diversiteit de toepassing ervan centraal stond. 

De IJslandse Honden populatie heeft nog veel ruimte voor verbeteringen en meer hierover kun je lezen op deze pagina.