Elska Disadóttir frá Fuglatorgi

Geboortedatum: 17-05-2013
Vader: Lundi Pálsson frá Olafsfjördur
Moeder: Disa frá Gull Lyklinum
Gezondheidsuitslagen:
HD: A
ECVO: Vrij
Gonioscopie: Vrij
Patella luxatie: Vrij
MK 2018: 18 (donkergroen)
Aantal nakomelingen: 12
Stamboom: Klik hier
Meer foto’s? Klik hier

Karakter

Deze pup is sociaalvaardig, vrolijk en niet snel onder de indruk. Het is een leergierig en pittig hondje dat graag wat met je wil doen. 

 

Bovenstaande stond in de puppytest van Elska en geeft goed weer hoe ze als pup was. Vanuit de fokker op weg naar huis in de auto vond ze alles interessant en sprong van de ene kant naar de andere kant van mijn schoot. De verhalen van anderen over hoe schattig hun pup bij hen op schoot sliep op weg naar huis, ging bij ons niet op. En we moeten eerlijk toegeven: we vinden dat helemaal niet erg.
Bij de parkeerplaats aangekomen was werkelijk álles interessant. Het was goed dat we haar aan de lijn hadden, anders was ze zo weggelopen om alles te onderzoeken. Dit maakte dat het netjes aan de lijn lopen redelijk lang geduurd heeft. Elska leert heel snel, maar netjes lopen in een prikkelrijke, nieuwe omgeving zal altijd een uitdaging blijven. Het trainen van zelfbeheersing vormde dan ook al snel een prioriteit en werd dagelijks getraind. Het heeft zijn vruchten afgeworpen, hoewel Elska in sommige situaties nog steeds overprikkeld kan raken en dan haar zelfbeheersing verliest.  Dit uit zich dan vooral in blaffen, iets wat ze normaal gesproken nauwelijks doet!

 

Van pup af aan is Elska erg leergierig, waardoor we samen kennis hebben gemaakt met verschillende hondensporten, naast de gehoorzaamheidscursussen. Flyball en dogdance zijn haar favoriet en ik hoop in de toekomst deze sporten nog eens te kunnen beoefenen met haar. Momenteel ligt onze prioriteit bij een nieuwe uitdaging: het schapendrijven. We begonnen met een workshop schapendrijven bij Star Sheepdogs in juni 2015. Wat een groot succes was dat! Vol passie en gedrevenheid hield Elska de kudde bij elkaar, aan het begin wat te fel, maar goed te sturen waardoor we een mooi eindresultaat hebben neergezet. Bovendien had Elska vanuit zichzelf een mooie aanleg voor balans waardoor we het lopen met de kudde snel onder de knie hadden.
Wij trainen regelmatig met Elska bij de schapen. Daarnaast proberen we af en toe workshops te organiseren, zodat ook andere mensen kunnen ervaren hoe leuk het is om met hun IJslander bij de schapen te werken.

 

Elska heeft zich gevormd tot een stabiele, zelfverzekerde en sociale hond die altijd precies weet hoe ze andere honden moet benaderen. Ze luistert erg goed en houdt van een uitdaging (heeft deze zelfs nodig). Ze heeft een sterke “eigen mening” en een groot doorzettingsvermogen, zodra ze het niet met ons eens is laat ze dit vaak even horen door een “zeurderig toontje of piepje” op te zetten, maar luistert desondanks. Elska is geen allemansvriend, maar als iemand met een balletje of tak wilt gooien dan apporteert ze graag en voor een lekkere snack of een snoepje is ze (tegenwoordig) ook wel in.

 

Elska’s favoriete bezigheden zijn; schapendrijven, lange wandelingen maken in losloopgebieden, rollen door stinkende dingen, pootjebaden of zwemmen in watertjes, haar hoofd een moddermaskertje geven, relaxen op de bank tegen haar baasjes aan, spelen met de snackbal en in huis stoeien met mensen (iedereen die maar wil spelen, het liefst zo wild mogelijk), en eigenlijk elke mogelijke activiteit samen met (één van) haar baasjes.

Elska heeft op 12 juli 2016 haar eerste nest gekregen. Klik hier voor meer informatie en foto’s.

 

Meer foto’s? Klik hier

Stamboom Elska

Lundi Pálsson frá Olafsfjördur

HD: A
ECVO: Vrij
Gonioscopie: Vrij
Patella luxatie: Vrij

Lundi 12 mnd 29

Elska Disadóttir frá Fuglatorgi15 maanden oud

Disa frá Gull Lyklinum

HD: A
ECVO: Vrij
Gonioscopie: LPA matig
Patella luxatie: Vrij

Disa

Páll frá Isafold

Ned. & Jeugd Kampioen

NHSB 2680174

HD: A
ECVO: Vrij

Hond (112)

Gríma frá Fuglatorgi

Ned. & Int. Kampioen

NHSB 2441771

HD: B
ECVO: Vrij

onzeh-grima

Töfra Hvutti Valtyr

IKK06813/02

HD: C
ECVO: Vrij

valli

Kamp. Kella frá Gull Lyklinum

NHSB G-2-2176000

HD: A
ECVO: Vrij

Kella

Prego v.h. Reutse Veld

NHSB 2446653

HD: A
ECVO: Vrij
Patella Luxatie: Vrij

Prego1

Sumo frá Isafold

NHSB 2554959

HD: A
ECVO: Vrij

SUMOstaand200x300

Kamp. Grímur frá Fuglatorgi

NHSB 2262758

HD: A
ECVO: Vrij

grimur

Kamp. Skjalla frá Gull Lyklinum

JW-W ’98

NHSB G-2-2174998

HD: Tc
ECVO: Vrij

skjalla

Skessu-Skolli

Group-O

IKK98-4813

HD: Frei

Skolli

Töfra Frigg

Nord.Uch. N.Uch. S.Uch. DKch NV-99

IKK97-4481

HD: C

Frigg

Kamp. Djarfur frá Thytur Stadir

NHSB G-1-1995280

HD: Tc

Djarfur

Kamp. Trissa frá Thytur Stadir

NHSB G-1-1717865

HD: Tc
ECVO: Vrij

Trissa