Verzorging

DSC01596 Elska IJslandse HondDe IJslandse Hond is een zeer schone hond, ze wassen zichzelf regelmatig waardoor een echte wasbeurt zelden nodig is. Na een boswandeling kan de hond er vreselijk uitzien maar als hij droog is schudt hij alles weer van zich af en is weer schoon. Ze hebben geen “hondenlucht” bij zich.  Als de hond in zijn/haar verhaarperiode is moeten de losse haren wel grondig met een borstel of kam worden verwijderd.

De nagels van de wolfsklauwen moeten regelmatig worden geknipt. De nagels komen bij het lopen niet op de grond en kunnen dus niet slijten. Ze groeien krom waardoor de hond kan blijven haken en de klauwen kunnen inscheuren. De wolfsklauwen zijn echter een raskenmerk van deze hond en mogen dus niet zomaar worden verwijderd! Veel IJslanders houden hun nagels zelf kort door er aan te bijten. Doet jouw hond dit niet, knip ze dan regelmatig.

De IJslandse Hond is met zijn dubbeldikke vacht heel goed bestand tegen extreme koude én warmte. Houdt bij hoge temperaturen echter wel altijd een schaduwplekje voor hem vrij met een bak vers water. Let bij sneeuwval op sneeuwballen die aan/in de vacht kunnen gaan zitten. Is er gestrooid op straat: smeer de voetzooltjes van jouw hond voor het wandelen in met vaseline en was ze bij terugkomst even met water. Hierdoor voorkom je dat de hond zijn voetzooltjes zelf gaat schoonmaken en daarbij (veel) pekel binnen krijgt.

De IJslandse Hond is een gezonde hond. Een goed verzorgde hond komt in de regel alleen bij de dierenarts voor zijn inentingen en behoudt tot op hoge leeftijd zijn vitaliteit. Leeftijden van 15 tot 18 jaar zijn geen uitzondering voor dit ras. Belangrijk blijft echter de beweging!!
Meer informatie over de gezondheid van de IJslandse Hond kunt u hier vinden.