Elke pup een goede start

Wij houden altijd onze ogen open voor nieuwe, goede boeken die geschreven worden aan de hand van recente ontwikkelingen. Eindelijk hebben we daardoor een boek gevonden dat volledig is én waar wij het 100% mee eens zijn, bedoeld om mensen voor te bereiden op de aanschaf, opvoeding en training van een pup.

Een honden leven lang fysiek en mentaal in balans is de titel van een serie boeken geschreven door Martine Burgers en Sam Turner. Wij hebben daarvan deel 1 Elke pup een goede start gelezen, 3e druk mei 2016. Het boek telt maarliefst 240 pagina’s die ingedeeld zijn in een voorwoord, tien hoofdstukken en drie bijlagen. In het boek worden concrete voorbeelden en direct toepasbare aanpakken beschreven in duidelijke taal.

Het begint bij de voorbereidingen die je treft, gevolgd door de periode bij de fokker. Zeer uitgebreid wordt ingegaan op alles wat je moet weten over een hond en zijn opgroeiende lijfje, samen met de verschillende socialisatiefasen en hoe je daar als fokker en later als begeleider mee aan de slag kunt gaan. Je leest het goed: begeleider. Geen eigenaar of baas, roedelleider of ranghogere, maar begeleider. Geniaal.

Per periode van twee, vier of zes weken wordt beschreven waar je als begeleider op moet letten, hoe je allerlei situaties kunt aanpakken en welke oefeningen je met je pup kunt doen. De oefeningen zijn leuk en uitdagend, maar belangrijker: ze zijn goed voor de ontwikkeling van het lijf en uiteraard goed voor de training van gehoorzaamheid. Je kunt hierbij denken aan het trainen van: aandacht, hier komen, liggen, trucjes als twist en turn, opzitten met steun, oefeningen als het lopen over verschillende ondergronden, kleine trapjes, balanskussens en een kleine wip-wap, maar ook het aanleren van het naar de plaats gaan, bezoekers en mensen op straat begroeten, zindelijkheid, zelfbeheersing en nog veel meer.
De oefeningen worden per periode uitgebouwd, waardoor je automatisch een goed tempo aanhoudt. Naast het uitleggen van de oefeningen, ondersteund met foto’s, worden de valkuilen genoemd zodat je daar ook rekening mee kunt houden.
Achterin het boek staat een overzichtelijk socialisatieschema waarin je per periode kunt afvinken wat je al gedaan hebt. Ook staat er een schema met een overzicht van alle oefeningen om de motoriek te verbeteren waarbij staat aangegeven in welke perioden je deze oefeningen kunt doen. Ten slotte bijlage III: Hondenetiquette. Een lijst met belangrijke omgangsregels die gelden zodra je met je hond de deur uitgaat.

Wat ons betreft een must-have voor iedereen die overweegt een pup aan te schaffen. Eigenlijk zelfs voor elke hondeneigenaren is het boek leuk en leerzaam om door te lezen!
Wij kijken uit naar het lezen van deel 2 Je puber gaat op pad en zullen deze dan ook spoedig aanschaffen.

Elke pup een goede start

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *