Toekomst van de IJslandse Hond

Op 21 mei geef ik in samenwerking met de Vereniging de IJslandse Hond in Nederland een workshop over de genetische diversiteit in de populatie van de IJslandse Hond. Al 2 jaar zijn wij bezig om deze informatie te verkrijgen en te onderzoeken hoe dit zit bij de IJslandse Hond en zijn daarom erg enthousiast over deze workshop. De informatie die op deze dag gegeven gaat worden gaat onze kijk op het fokken erg veranderen. Wij kunnen nu van elke hond in de wereld de inteelt over alle generaties berekenen en kunnen aan de hand van de Mean Kinship zien hoe deze hond verwant is aan de gehele populatie. Door deze gegevens kan je veel beter ouderdieren selecteren en kan je ook de genetische diversiteit in de populatie verhogen. Het verhogen van de genetische diversiteit is erg belangrijk om het ras gezond en vitaal te houden. Hoe minder diversiteit er is hoe meer honden verwant zijn. Wanneer honden meer verwant zijn is de kan op het ontstaan van nieuwe erfelijke ziektes veel groter en neemt hiernaast ook de algemenen vitaliteit van het ras af. Onder de vitaliteit bedoel ik hoe oud de dieren worden en hoeveel pups ze krijgen bij het afnemen van de vitaliteit zie je ook dat honden sneller ziek worden en de kans op kankers wordt vergroot.

Ik hoop dat veel vooral fokkers en dekreu eigenaren het belang van deze informatie inzien en naar deze workshop komen om samen te werken aan een betere toekomst voor de IJslandse Hond.

Klik op de onderstaande foto om naar het evenement te gaan op Facebook voor meer informatie.

Voor meer informatie over genetische diversiteit hebben we ondertussen stukken geschreven op onze website. Deze kan je vinden in het linker menu onder het kopje genetische diversiteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *