Sporten

IJslandse honden houden van allerlei sportieve bezigheden, zoals flyball, behendigheid, doggy dance en schapendrijven, maar ook van lange wandelingen maken en het oplossen van denkspelletjes.

12,5 maanden oud bij een workshop Flyball op de hondenschoolFlyball is een hondensport waarbij de hond over 4 lage hindernissen moet springen om bij het flyballapparaat te komen. Vervolgens moet een schuin plankje aan de voorkant van het apparaat met de poot worden ingedrukt, waardoor er een bal uit het apparaat schiet. Deze bal wordt door de hond opgevangen en over de 4 hindernissen mee terug genomen naar de start/finish. Flyball is een estafettesport, de honden uit het team leggen na elkaar de hindernisbaan af.

Behendigheid 1Behendigheid is de bekendste hondensport en wordt bij vrijwel elke hondenschool aangeboden.
Bij behendigheid is het de bedoeling dat de hond een parcours met allerlei verschillende hindernissen in een zo snel mogelijke tijd en zo foutloos mogelijk aflegt, onder begeleiding van zijn baasje. Het parcours heeft een speciale, wisselende volgorde.

Bij doggy dance leert de hond verschillende trucs aan die uiteindelijk gecombineerd en op muziek een dans vormen. Wij beoefenen de mildere vorm: Tricks & Trucs, waarbij geen gebruik gemaakt wordt van muziek. De honden leren allerlei oefeningen aan van mooi zitten tot waven en parkeren.
Vanwege de fysieke belasting wordt het aangeraden om te beginnen als de hond minstens 1 jaar is, hoewel sommige oefeningen op jongere leeftijd al aangeboden kunnen worden. IJslanders zijn slim genoeg om op jongere leeftijd uitgedaagd te worden en zullen dan ook veel plezier beleven aan het leren van trucjes die erg in de smaak zullen vallen op verjaardagen e.d. Een IJslandse hond laat graag het geleerde zien in ruil voor een beloning in de vorm van iets lekkers, een favoriet speeltje of een knuffel van de baas.

Schapendrijven is wat ons betreft de meest passende sport voor de IJslandse Hond. Het is de bedoeling dat de hond ervoor zorgt dat de schapen een bepaald parcours lopen. Tegenwoordig worden wedstrijden georganiseerd voor andere hoedende en drijvende rassen dan de Border Collie, waardoor IJslandse Honden niet enkel kunnen genieten van de sport maar ook hun talent kunnen laten zien tijdens een wedstrijd.
Voor foto’s en video’s van het schapendrijven: klik hier

Wandelen 3Wandelen 1Naast de hondensporten zijn lange wandelingen een favoriet van de IJslandse hond. Een favoriet wandelgebied bevat zo ruw mogelijke natuur, (veel) water en allerlei elementen waar op geklommen of overheen gesprongen kan worden. De IJslander houdt graag overzicht over het gebied en zal de neiging hebben om zo veel mogelijke toppen te bereiken. Wandelen 4Wandelen 2Daarnaast wordt het erg gewaardeerd als er regelmatig de mogelijkheid is om af te koelen in het water in de vorm van pootje baden of zwemmen. Een strandwandeling wordt ook erg gewaardeerd, maar dan moet het niet al te warm zijn en regelmatig zoet water aangeboden worden om de dorst te lessen.

DenkspelletjesVoor de minder mooie dagen biedt een denkspelletje de uitkomst. Er zijn allerlei verschillende spelletjes voor honden van verschillende niveaus. Zelfs pups vinden het al leuk om uitgedaagd te worden en zullen enthousiast met het spel aan de slag gaan, mits het niveau passend is.
Naast de prachtige intelligentiespellen van Nina Ottosson, Karlie en andere merken, neemt de IJslander ook genoegen met een “gewoon” zoekspelletje met lekkers of mensen. Verstop wat snoepjes of jezelf en laat de hond zoeken. Uiteraard dient dit goed opgebouwd te worden, anders raakt de hond onzeker en/of gefrustreerd.

SnackbalVoor de hond die gek is op ballen en lekkers biedt een snackbal ook een goede uitkomst, daar kan voor lange tijd veel plezier aan beleeft worden.

Let op! Een IJslandse hond heeft fysieke en geestelijke uitdaging nodig.  Biedt u hem te weinig bezigheden, dan kan hij zich ontpoppen tot een nerveuze, blafferige hond.