Sælgæti’s Menja (Ylfa)

Roepnaam: Ylfa
Geboortedatum: 01-05-2015
Vader: C’Vadi aus Vinkona
Moeder: Sælgæti’s Lukka
Gezondheidsuitslagen:
HD: A
ECVO: Vrij
Gonioscopie: Vrij
Patella luxatie: Vrij
MK 2017: 21,07 (oranje)
Stamboom: Klik hier
Meer foto’s? Klik hier

Karakter

Onze altijd vrolijke, nieuwsgierige, werklustige, aanhankelijke en een tikkeltje ondeugende knuffelkont!

We hadden ons geestelijk voorbereid op een lange, heftige rit naar huis met een stuiterende IJslandse Honden pup op schoot die geen oog dicht zou doen. We waren dan ook stom verbaasd toen bleek dat Ylfa netjes op schoot kon zitten en ging slapen zodra we haar op de achterbank gelegd hadden. Een paar uur later maakten we haar wakker om een plasje te doen bij een tankstation, terug in de auto ging ze gewoon verder met slapen. Ylfa kinderboerderij ZegerslootWeer een paar uur later kwamen we bij een wegrestaurant om iets te eten en ze heeft keurig naast mij op het bankje gezeten om naar alle kinderen te kijken en ze te verleiden tot een knuffel, af en toe kreeg ze een lekker snoepje en al snel gingen haar oogjes weer dicht. Verbaasd over de relaxte terugreis gingen we direct naar Herma en Piet om Elska op te halen die twee heerlijke nachten bij Muni geslapen had. Dat was het eerste spannende moment voor onze schattige pup, want opeens stond ze daar tussen twee volwassen IJslanders die op haar af kwamen. Heel onderdanig kroop ze over de vloer, maar merkte al snel dat ze best wel op haar pootjes kon blijven staan. Muni vond haar ook wel oké en met z’n drieën lagen ze heerlijk te dutten tot we richting huis gingen. En toen we dachten dat we misschien wel de relaxte pup ooit in huis hadden gehaald, vielen we in de laatste verbazing van die dag: Ylfa sliep zonder te protesteren de eerste nacht al in de gesloten bench!

IJslandse Hond Ylfa bij de koeienYlfa is niet enorm zelfverzekerd, maar wel ondernemend en onderzoekt bij elke nieuwe situatie hoe ze zich daarin het beste kan gedragen. (Grote) bewegende dieren vond ze als pup heel spannend en hebben we dan ook regelmatig opgezocht om er vanaf een afstandje (steeds iets dichterbij) naar te kijken. Ondertussen zijn de koeien in Alphen haar eigen kudde geworden, ze checkt altijd even of het goed met hen gaat als we er zijn en jaagt indien nodig de vogels bij hen vandaan. Schapendrijven vindt ze ook geweldig en ze gaat met grote sprongen vooruit!
Ylfa is een echte allemansvriend en zou het liefst de hele dag iedereen kusjes en knuffels geven. Een binnenkomst zonder uitgebreid welkomstritueel is bij ons niet meer mogelijk, Ylfa rust niet voor ze genoeg liefde heeft ontvangen van iedereen die langskomt.

Naast het werken met de schapen vindt ze het leuk om nieuwe trucjes aan te leren, met Elska te spelen en nieuwe vriendjes te maken tijdens wandelingen. Zwemmen doet ze inmiddels graag, ook modderpoeltjes worden erg gewaardeerd waardoor ze regelmatig heel smerig thuiskomt.
Van pup af aan hing ze regelmatig in de staart van Elska en dit lijkt nog steeds haar meest favoriete bezigheid.. Vooral als Elska achter een bal of tak aan rent, maar Elska aan haar staart van de bank af sleuren levert haar ook veel plezier op!
Inmiddels heeft ze haar grote liefde Vík gevonden die sinds november 2016 bij ons is, zij zijn onafscheidelijk en super klef, altijd in voor een feestje en vinden het geweldig om samen Elska te pesten.

Meer foto’s? Klik hier

Stamboom Ylfa

C’Vadi Aus Vinkona
IH 00800/12
HD: Free
ECVO: Free

Sælgæti’s
Menja

Sælgæti’s Lukka
DK07633/2010
HD: C
ECVO: Free

Saelgaetis-Lukka

Almur Aus Vinkona
IH 00637/10
HD: A1

Isdalur’s Blidka
SHSB 673486 (IH 00544/08)
HD: A/A

Icetops Baldur
S 38695/99
HD: A

Ishundur’s Tindra
DKCH 08143/2005
HD: A

Mon Gards Jarpi
IH 00442/06
HD: A1

Frekja
IH 00498/07
HD: C1

Kersins Katur
IH 00351/04 (IS 07034/03)
HD: B2

Strjörnuljosa Mana Syn
IH 00377/05
HD: 0

Icetops Ulrik
S 14162/97

Skessu-Salka
S 19876/98
HD: B

Surtsey’s Askur Árgeisli
DKCH 07038/2000
HD: B

Sifka
DKCH 09687/99
HD: B